MIDTNORSK KULTUR- OG STRIKKEFESTIVAL

Kultur- og strikkefestival

10- 12 juni 2022

MIDTNORSK KULTUR- OG STRIKKEFESTIVAL

Kultur- og strikkefestival

10- 12 juni 2022

HomeFestivalen

Festivalen

Endelig kan vi feire vårt 5 års jubileum som festival. Det har vært tøft å måtte avlyse festivalen i 2020 og 2021, men motivasjonen til å gjennomføre jubileet er på topp. Som før arrangerer vi festivaldelen ved Bårdshaug herregård.

LYTT OG LÆR AKTIVITETER

Lytt og lær aktiviteter er en kombinasjon av foredrag og workshop. Det legges opp til en toveiskommunikasjon mellom instruktør og festivaldeltaker. Vi kjører to lytt og lær aktiviteter lørdag og søndag, begge til samme tid. Slik vil det være mulig for deltakerne å kunne delta på en lytt og lær hver dag. Vi har satt en symbolsk pris på kr. 30 for å ha kontroll på at antall påmeldte ikke overskrider møtelokalets kapasitet. De som er først ute vil kunne få sitt førstevalg.

Motivasjonsforedrag med begrenset antall, førstemann til mølla. 

 

Lørdag 11.06

Søndag 12.06

Lørdag 11.06

Lytt og lær - HVOR HENTER DU INSPIRASJON FRA?

Danmarks strikkedronning Christel Seyfarth.

Christel er kjent langt utenfor Danmarks grenser for sitt design. Christel har alltid vært preget av utferds og opplevelsestrang. Allerede som 16 åring bodde hun en tid i USA, og siden i Canada. Hun har luktet på det meste av verden – og pakket alle inntrykkene ned i sin indre ryggsekk. Men det er først, når hun sitter i fred og ro med sine hunder på toppen av en klit på sin elskede øy – at modellene riktig tar form i hennes hode. Her blir en gammel slitt stoffrest fra et marked i Kina plutselig til et stort sjal, en jakke eller noe helt annet.

Hun henter inspirasjon fra havet, lyset, bølgene, stormen, fuglene og den kraftfulle naturen på Fanø. I tillegg henter hun også inspirasjon den hundreårige tradisjonen med fanødrakten.

Lytt og lær av Christels. Hun har også en egen utstilling under festivalen.
https://www.youtube.com/watch?v=_9Lnbw4G7xQ
https://www.christel-seyfarth.dk/

Lytt og lær- ARVEN ETTER VIKINGENE I VESTERLED

Karin Flatøy Svarstad
http://www.karinflatoysvarstad.com/

Foto: Privat

Karin Flatøy Svarstad har siden 1995 arbeidet med ulla fra gammelnorsk sau, populært kalt for villsauen. Dette arbeidet har ført henne i Vesterled til Shetland, Orknøyene, Ytre Hebridene, Isle of Man, Island og Færøyene. Hun har reist rundt i Nord Atlanteren i mer enn 20 år og hatt foredrag og undervisning der. Et resultat av hennes arbeid er prosjektet North Atlantic Native Sheep and Wool. Prosjektet har

siden 2011 vandret rundt i Nord Atlanteren med fagkonferanse, kurs og utstilling for å formidle hva som skjer i de enkelte land med tanke på de sårbare gamle sauerasene og ulla fra disse. Gjennom sitt «Fåredrag» vil Karin formidle fra sitt arbeid og mangeårige reisevirksomhet i Vesterled. Hun forteller om de gamle sauerasene, bruken av deres ull, om tradisjoner og tekstile teknikker som brukes blant folk rundt Nord Atlanteren i dag. Disse små samfunnene rundt Nord Atlanteren var en gang en del av Norge. Vi har en felles arv med tanke på sau og ull helt fra vikingtiden. De fraktet med seg sauer fra Norge på sine reiser i Vesterled. Hvordan er livet i disse samfunna med tanke på sau og ull i dag? Hva gjør folk i dag med sauene og ullen sin? Hvilke produkter og teknikker har de på de enkelte stedene? Har North Atlantic Native Sheep and Wool prosjektet gjort noen forskjell siden det første gang ble arrangert i 2011? Fra dette innholdsrike emnet vil Karin fortelle om det som ligger igjen i sporene etter vikingene.

MOTIVASJONSFOREDRAG

Sette deg ikke på en stol med tre bein

I forkant, og som en oppvarming til festkvelden med mat og musikkunderholdning, møter dere Øyvind Neeraas som har en lang erfaring fra foredragsvirksomhet. Begrenset antall, førstemann til mølla.

«Neeraas har en sterk innlevelse og engasjement som foredragsholder. Hans foredrag er preget av personlige erfaringer som gjør det hele troverdig. Foredraget:

  •  berører i stor grad følelsene til den enkelte tilhører
    er et viktig bidrag til å skape et godt arbeidsmiljø
  • motiverer den enkelte tilhører
  • gir input for å styrke selvtilliten»

Analysesenteret Trondheim kommune.
Les mer om foredragsholderen og hans referanser: Referanser (webnode.com)

Illustrasjonsfoto

Lytt og lær - OM Å LAGE PODCAST

Hvordan skape sin egen strikkepod.

Foto: Merete B Aae

Janne Wie og Merete B. Aae driver strikkepod’en Strikk på landet Hansgarden. De starta i 2016 med lydfiler, altså audiopod. Etter 1,5 år med 33 episoder, gikk de over til video, YouTube, hvor de i dag legger ut episoder på norsk og engelsk parallelt. Janne og Merete dele erfaringene sine, med vekt på praktiske tips og en liste med ting man må tenke på før man starter å lage sitt eget univers. Det blir noe tid til at hver enkelt kan sette opp en skisse med ideer, slik at man har noen konkrete tanker man kan ta med hjem. Har du allerede en pod, vil du få mange tips til hvordan du kan utvikle din egen stil.

Lytt og lær - KUNSTHEKLING

En helt annen måte å skape heklede verk på.
Katerina Bukhantsova

Foto: Privat

Kunsthekling baserer seg på irske blonder (Iris laces på engelsk) og er en kombinasjon av hekling og nålebinding. Det er en helt annen måte å skape heklede verk enn den som er vanlig i Norge. Teknikken stammer fra 1800-tallet og er veldig kjent over hele verden. Den gir utrolig store muligheter til å se bort fra oppskrifter og designe på egen hånd, nesten “tegne” meg heklenål og tråd. Den baserer seg på vanlige heklemasker og er spesielt fin i kombinasjon med strikkede plagg.

Litt om hennes bakgrunn:
Hun er hekledesigner fra Ukraina der hun jobbet som kunstner, designer og utvikler i heklebladet “Duplet”. Hun jobbet med utvikling og gjenoppretting av gamle blonder og utvikling av nye hekleoppskrifter.  Etter flytting til Norge jobbet hun som en kursholder i den frivillig organisasjon Relove, men har nå igjen gått tilbake til hekling og formidling. I 2021 ga hun ut sin første bok i kunsthekling: Rosebukett”. Den kan kjøpes her: www.kunsthekling.no Hun har en gruppe på Facebook med navn «Kunsthekling» der har hun på kort tid samlet over 100 personer som er interesserte i teknikken. Hennes mål er å spre kunnskap om kunsthekling og vekke interesse om den nye gamle teknikken.

Lenker: 

Personlig nettside: www.katerina.co.ua
Facebook-gruppe: Kunsthekling
Bok om kunsthekling: www.kunsthekling.no
Ta gjerne en titt på en You-tube kanal hvor hun deler videoer om kunsthekling. 

Søndag 12.06

DU INVITERES TIL EN VISUELL VANDRING

Kunstner Kari Steihaugs lytt og lær har tittelen:
Tråder som ryker og rakner, som binder og holder.  Tråder som forteller og forsterker, som glipper og stopper.

Foto: Øystein Thorvaldsen

Kari arbeider med installasjoner og funnede objekter, med tid og forgjengelighet, historie og håndverk som sentrale tema. Hennes utgangspunkt er tekstiler knyttet til hverdagslivet, både det som forble ufullendt og det som har vært i noens liv lenge, avlagt og utslitt. Hun reparerer og rekker opp og lar tråder og deler av strikkeplagg fortsette inn i nye sammenhenger. Gjennom sin praksis undersøker hun forholdet mellom erindring og forventning, det kollektive og det private, og det intime og det monumentale. I sitt «Lytt og lær» vil hun vise bilder av arbeider og arbeidsdager, fra utstillinger og kunst i offentlig rom, hun tar oss med til studio på Hovedøya, resirkuleringsanlegget i Manchester, og den gamle søppelfyllingen i Oslofjorden, en visuell vandring fra sine 25 år som kunstner. Gled dere til å møte denne kjente kunstneren som blant annet bruker garn og strikk i sine kunstverk. https://www.nrk.no/kultur/xl/det_vi_forlater-_-et-kunstnerportrett-av-kari-steihaug-1.14249588

Hun har også en egen utstilling under festivalen.

Lytt og lær - OM KVINNER, SAUER, ULL OG SEIL VED NORD-ATLANTERENS KYSTER

Amy Lightfoot

Foto: Privat

Amy kommer opprinnelig fra USA. Hun driver Tømmervik Tekstilverksted på Hitra. Verkstedet drives som en ideell stiftelse. Virksomheten har som mål å styrke identiteten til kystbefolkningen og bidra til at kystkulturen i sterkere grad blir en del av grunnlaget for vår nasjonale felleskultur. Det praktiske målet er vern og videreføring av håndverkstradisjoner med opphav i kystsamfunnet. Verkstedet arbeider lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. I samarbeid med vikingskipsmuseet i Roskilde i Danmark har verkstedet fremstilt seilduk til kopier av vikingskip. Alle arbeidsprosesser blir gjort for hånd ved bruk av tidkrevende førindustrielle metoder som ullsortering, napping, kamming, spinning, veving og stamping. Amy er en av svært få i Norge som statsstipendiat. Et stipend som innstilles av Kulturdepartementet og tildeles av Stortinget gjennom statsbudsjettet. Stipendet løpet til stipendiaten oppnår pensjonsalder. Stipendet må sees som en støtte til Amys uavhengige og frie virksomhet for kultur, samfunn og vitenskap.

Motivasjonsforedrag - ORKLANDS POET OG INSPIRATOR

Bli med inn i Ane Haugen Wexelsens eventyrverden.

Foto: Ane Wexelsen

Ane inspirerer, hun tenker ikke i A4 format. Hvor skal vi begynne? Hun er forfatter av en liten unnselig bok med 34 smykker av noen dikt. Alle diktene har kommet til under mange av hennes skogsturer. Hun skriver om det hun opplever blant trærne i skogen. En dag under en skogstur ble diktet «lykka» til. Siste vers går slik:

Har du lagt merke til glitter på vengan te møll.
Det bor itj bekymring i kråkesølv.
Det handle om å stopp litt, det handle om å sjå
at di vakraste stunden veks ut av det små.

Selvsagt strikker hun. Hun er kjent for sine strikkeluer med sosiale antenner. Hun er en ettertraktet og etterspurt foredragsholder. Les og gjør deg kjent med Ane i lenken: https://www.kraka.no/om-kraka-og-haugen/ Ikke vet vi hva som venter dere, men vi er overbevist om at denne lytt og lær seksjonen vil gi inspirasjon og noe å ta med seg videre etter festivalen.
https://www.kraka.no/formidling/
https://www.kraka.no/urtesmakekakebakeriet/sosiale-antenner/
Begrenset antall, førstemann til mølla.

UTSTILLINGER

Kari Steihaug

Kari har en utrolig CV https://www.softgalleri.no/utstillinger/kari-steihaug/. Etter denne CV-en er det ikke vanskelig å forstå at vi har å gjøre med en av Norges mest anerkjente kunstnere innenfor sitt felt. Kari stiller med utstilling «Syersken i Trasvere». Alt i et samarbeid med Orkdal kunstforening. Utstillingen vises i deres lokaler i sentrum av Orkanger. Fra Karis Roma-dagbok, februar 2010: Går forbi Syersken i Trastevere og hennes broderier, som lyser opp langs den grå murveggen. Hun sitter så konsentrert om arbeidet, små sting på lys stramei, raske skritt på brostein, og jeg har en hel februar måned her på Skandinavisk forening. Hun minner meg om Syersken til Helene Scherfbeck eller Kniplersken til Vermeer, og hun er i tilstanden jeg søker i mitt eget arbeid; konsentrasjon og tid som flyter. Men mest er hun i den harde virkeligheten. Hun er den jeg ser i alle byer, på mange hjørner, i all slags vær, noen strikker eller syr, spiller musikk eller pusser sko. Noen bare sitter. Hver dag.

Foto: Øystein Thorvaldsen

Christel Seyfarth

“Hvis jeg ikke hadde begynt å strikke som barn, tror jeg at jeg hadde begynt å male i stedet. For meg handler det ikke om HVORDAN uttrykke deg kreativt, men hvordan du skal formidle det. Strikking ble min del.”

Når Christel strikker for hånd, jobber hun med mange farger samtidig. Hun lar disse fargene gli inn i hverandre i milde fargeendringer for å skape en levende bakgrunn. De håndstrikkede modellene er ikke planlagt på forhånd og tar sitt eget liv og form under strikkingen. Hun følger bare med og ser hva som skjer! Disse modellene tar hundrevis av timer å strikke, men blir igjen helt unike og personlige.

Christel er best på store, komplekse arbeider med mange sømmer, mange farger og mønstre. Det tar sin kvinne å angripe disse store prosjektene. Derfor har hun gjennom årene forenklet prosessen slik at det bare er et minimum av vrangmasker og praktisk talt ingen ender opp med stifting – og bare strikkes med to farger om gangen. I tillegg strikker hun alle modellene sine på rundpinne og klipper dem opp etterpå. Hun understreker en ferdig finish og strikker alltid stykker og / eller belegg på modellene sine.

Foto: Christel Seyfarth

Duodu

Dette er norsk strikkedesign på sitt aller beste, og ikke minst er de to designerne fra Trøndelag. De er kjent langt utenfor landets grenser og har hatt flere utstillinger i utlandet senest i Venezia. Det er svært vanskelig å sette disse kunstnerne i bås. PÅ den ene siden er de «haute conture» med kolleksjoner der anvendelighet er en forutsetning. På den andre siden er det rene kunstobjekt som lever sitt liv i utstillingslokaler rundt om i verden. Når det gjelder bredden i deres designkunst viser vi til lenken www.duodu.no

Duoen består av Rita Nylander og Anne Grut Sørum, begge fra Trondheim. De har holdt sammen siden 1998, med felles glede i strikkeglede, humor og nysgjerrighet. En nysgjerrighet som hele tiden leder til eksperimentering med nye teknikker og uttrykk. Duodu er ikke en omskiftelig mote, men tidløs eleganse ispedd snert og humor- designet etter mottoet: Morsom. Enkel. Elegant.

Deres utstilling NOUS er inspirert av marokkansk og norsk kultur. Utstillingen blir å finne i lokalene til den historiske Bårdshaug Herregård.

Foto: DUODU
ABONNER PÅ VÅRT

Nyhetsbrev

STØTTES AV TRØNDELAG FYLKESKOMMUNE

HOVEDSAMARBEIDSPARTNER

 
Orkla Sparebank

ARRANGØR AV FESTIVALEN

Midtnorsk kultur og strikkefestival-01_e (1)